Tuesday, August 9, 2011

Bahagia Itu Milik Kita :)

Assalamualaikum semua..
so yg ni aku wat special punya..
kira hadiah dr hati aku pd kawan2 aku yg tgh mengecapi bahagia dgn cara mereka sendiri
yang aku pernah kecapi suatu ketika dahulu
so,korang2 yang berkenaan,
enjoy reading it okeh?
kalau ade aku tsalah cakap ke,wt korang terasa awl2 aku mintak ampun minta maaf...
kang xsempat aku mnx maaf,panas jenazah aku nnt,seksa aku..
ampunkan aku ye korang..

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..


CINTA. apa itu cinta?
cuba korang behenti sejenak,tarik nafas dalam2
tenangkan diri
FIKIR.
APA ITU CINTA PADA DIRI SAYA?
adakah perasaan bahagia yang anda rasa semasa bersama insan yg anda suka?
prasaan kasih pd org yang anda rasa terbaik utk anda?
perasaan selalu kena ade dgn org yg anda suka?
perasaan gementar bila mata bertemu?
perasaan perlu nak ambil berat sume benda psl org tu?
ATAU
perasaan sedih yg anda rse bila org tu tipu anda?
perasaan sakit hati bila anda dapat tahu yg dia buat sesuatu yg anda xske?
perasaan cemburu bila anda tgk die bbual dgn org lain yg blainan jntina dgn die dgn mesra?


cube fikir sejenak..
kalau anda da dpt jwapan yg meyakinkan.. TAHNIAH la.
kalau belum,fikir2 kan balik.

tp... SAYANG tu ape pulak?
SUKA tu mcm mana?

cuba fikir cuba fikir...

mula2 kite mstilah suka kat sseorang kan....
suka dgn luaran die,muke die ke,bntuk tubuh die ke,prgai die ke,ape2 lah yg zahir yg kita boleh nmpk wlaupun xknl rapat dgn die
dah kenal baru timbul rasa sayang...
sayang pulak akn meleret pd cinta...

saje je nak korang imbau kembali mcm mana korg first kenal buah hati korang skrg ni.
melalui FB ke?
melalui seorang KENALAN ke?
melalui AKTIVITI yg korang join ke?
or mmg die ni SALAH SORANG KAWAN BAIK  korang?

mesti lah kngn tu manis sgt kn bg korang?
xpe xpe..kenanglah.. 
kenangan mmg utk dikenang pn..
buat peneman di kala kesunyian
kenangan tu kita yg cipta kn?
so,xsalah kalau kita nak igt balik....

mcm mana pulak first date korg?
kat mana?
KLCC?
Mid Valley?
SUNWAY PYRAMID?
SHAH ALAM?
Sekolah?
Kantin?
Rumah?


waaa,kenangan terindah..
xpe2.. simpan kenangan tu,kenangan peribadi korang...
nnt boleh cite kat ank cucu kan? :D


uish,asal aku rasa mcm dah meleret je ni..
ok2,back to the main topic dear..
BAHAGIA ITU MILIK KITA?
ye benar... kita nak rasa bahagia,kita kena cari lah..
bahagia tu xkn dtg mcm tu je tanpa usaha..
since kita dah dapat kebahagiaan tu,kita kena muhasabah diri..
bahagia itu nikmat yang ALLAH pnjam kn pd semua umat manusia di muka bumi ni..
pinjam tau,bukan hak milik kekal..
so kita kalau dpt pnjam brg yg kita betul2 suke,kita nak pulang awl2 ke?
mestila x kn,mesti kita nak lama2..
tp still itu bkn hak milik kekal..
orang punya.. tp kita boleh bodek kn?
kita bodek sape? 
mesti la TUAN die kan?
sape tuan kita skrg?
sape tuan pd bnde yg kita suke syg gila skrg?
ALLAH SWT kawan2
jgn penah lupa DIA..
jgn wt bnde yg mndtgkan kemurkaanNYA
nnt DIA tarik balik nikmat yg telah dipinjamkan ni,kita dpt buat ape?
tercengang je,nangis...
haaa.tu la sapa suruh xnak jaga hati TUAN...

so oleh itu.. 1st thing 1st.. 
kita kena igt Yang Maha Esa..
segala2 nye dr DIA..
bersyukur dgn ape yg kita ada skrg..
kita xtahu bila kita akn khilangan bnde tu..
kita sgt xtahu,n kita xtahu juga mcm mana kita akn khlangnnya kn?
so bersyukurlah..walaupun kbhgiaan itu xsama mcm org lain di sekeliling kita..
bersyukur,sekurang2 nye kita rasa bhgia tu drpd x.. kn?


dalam masa yg sama jugak..
jaga lah hbgn dgn ALLAH..
yang mana rasa xperlu buat tu xyah buat..
jgn dtgkan kemurkaan ALLAH..
jangan
contoh la..
kita pinjam fon kawan kita..
den kita hilangkan fon tu
mestila kawan kita marah gila kan
dah tu mesti die mnx balik kan...
sama lah mcm kes ni..
cuba untuk tak dtgkan kemurkaan ALLAH...
nnt kita yg mnyesal xsudah.


ok next next,mesti sume dah bosan kan? sbb pnjg sgt. haha,sorry2

kk,skrg ni hbgn antara mnusia plak..
antara kamu dan dia.
antara dia dan saya.
kita kenalah appreciate ape yg ade kt dpn mata kita..
nama pun manusia..tamak..
dpt betis nak peha..
kan?
nmpk yg lg better je mulalah....
jgn jgn jgn..
bsyukur dgn ape yg anda ade skrg ni..
kite knl dgn insan yg dberi glrn kkasih ni
kita knl dia
kita xknl sgt org yg bru kita nak stat usha tu
so.. kita xtahu belang harimau die mcmana
baik jangan,menyesal xsudah nnt..
aku xtlg lah eh....
salahkn diri sndri lah..

IKHLAS
ape itu ikhlas kawan2?
ikhlas ialah perasaan apabila kita melakukan sesuatu dgn penuh prsaan,i mean bsungguh2 tanpa mgharapkan ape2 blsan drpd siapa2 pun.
niat kita tu mmg nak buat mcm tu,sbb mmg kita nak buat.
bukan sbb nk amek hati ke,nak tnjuk kita ni baik ke,alim ke,nak bangga diri ke..
NO NO NO
jgn buat benda xiklas ye..
nnt kalau satu hari nnt awk da xthn,xsgup nk mnipu lg..
haih,besar masalah...
n seseorang tu tahu bila kita iklas or x melakukan smting..
manusia ade naluri ade prsaan..
so kita boleh baca tindak tanduk seseorang kan..?
of course korang pena ade pglman kan?
sayang seseorang tu sbb iklas..
mcm lirik lagu ni :
kalau ikhlas,xminta berbalas... :)
semuanya bermula dari hati dan berakhir di situ jua..

jaga lah hbgn korang sebaik2 nya..
peluang yg diberi ni,kita guna sebaik mgkin..
kalau kita main2,nnt kalau melepas sape yg rugi?kita jugaaakkk!
sape nk tlg?
xde sape lah..
sape yg ade bile kita nak ngis?
xde sape
kita sendirian...
selagi boleh jaga,jaga lah baik2..




lastly.. sebagai seorang kawan..
kawan yg nak tgk n suka tgk kwn dia yg lain bhgia dgn org2 tsayang..
aku doakan korang2 bhgia lah
kalau yg sedang bercinta tu..
jaga diri baik2,jaga hbgn korang..
semoga pcintaan korang bukan skdar utk dgembar gemburkan buat mse ni je
tp nnt smpi ke jinjang pelamin insyaALLAH
n bukan stkat smpi situ je
tp smpai nyawa terpisah dr jasad..
insyaALLAH..
bertemu kat syurga jugak insyaALLAH..


jgn lupa panjatkan doa pd YANG MAHA ESA
sesungguhnya DIA tahu apa yg terbaik utk kita semua..
setelah berusaha,berdoalah,dan bertawakal...
kalau ianya baik untuk kita buat masa ini dan masa depan kita,maka pmudahkan jalan utk kita
kalau ianya buruk utk kita buat mse ni n mse depan,maka YA ALLAH berikanlah kami petunjuk MU..
amiin..
jom baca doa jom :)

bismillahirrahmanirrahim...
Ya ALLAH Ya Rahman Ya Rahim..
peliharalah diriku serta rakan-rakan ku yang dikasihi ini
peliharalah diri kami drpd perkara2 maksiat dan perkara2 yang akn mendatangkan kemurkaanMu
Ya ALLAH
sesungguhnya ENGKAU maha mengetahui apa yang terbaik utk kami
maka bimbinglah kami ke jalan yang benar
berikanlah kami petunjukMU Ya ALLAH..
redhai lah perasaan kasih yang kami rasakan kepada insan2 yang istimewa di hati kami Ya ALLAH..
sekiranya dia ialah jodoh ku yang terbaik,kau kuatkan lah dan panjangkan lah jodoh kami Ya RABB..
permudahkanlah jalan bagi kami untuk mencapai kebahagiaan di dunia mahupun di akhirat..


amiinn...


7 comments:

  1. bellum: my pleasure..
    kodak-kodek: wlkam gak..

    ReplyDelete
  2. farah: abes tuuu...?? karya menghalalkan ayat.. haha,xmsal

    ReplyDelete
  3. nie ke y kau menulis malam tuh? sungguh panjanggggg! HEHE :D

    ReplyDelete